2011. január 18., kedd

Az ember, mérhetetlen gőgjében és hiúságában, hajlandó elhinni, hogy a világ törvényei ellen is élhet, megmásíthatja azokat és büntetlenül lázadhat ellenök. Mintha a vízcsepp ezt mondaná: Én más vagyok, mint a tenger.”
                                                                                  
   Márai Sándor


Bármilyen meglepően is hangzik, látom az ismeretségi körömben, hogy nagyon sok ember vizet úgyszólván sohasem iszik, vagy csak kis mennyiségben. 
Sokan úgy gondolják teljesen tévesen, hogy nem tesznek különbséget a tejben, borban, gyümölcslében, üdítő italokban lévő víz és a tiszta víz között. Annak ellenére, hogy a gyümölcslevek, a bor, a tej, a cukros, édesített üdítő italok, a kávé és a teák majdnem teljesen vízből vannak, a bennük lévő H2O nem ivóvíz. Szervezetünk táplálékként dolgozza fel. 

A különböző italokban lévő víz az ivóvizet nem helyettesítheti.

Szervezetünk alkalmazkodó képessége miatt ezt a szomjazó – bár nem így észlelt – állapotot évekig fenn lehet tartani.
A sejtek szintjén így megjelenő víz hiánya a legkülönbözőbb formában jelentkezik, amit rendszerint mint betegséget tartanak nyilván. 
Nagyon fontos lenne meg sem várni azt, hogy szomjúságérzetünk legyen. 
Mert, mire az információ eljut az agyba, a sejtek – a felgyülemlő végtermékek, salakanyagok miatt – már fuldokolnak.
Ha nem történik meg időben a folyadék utánpótlás, akár el is pusztulnak. A „szomjúság” a szervezet vészjelzése, amely a kiszáradás fenyegető közelségére figyelmeztet. 
Dehidratáció lép fel...a vízhiánynak rendkívül komoly következményei vannak:
  • testünk már 1% vízhiánynál szomjúsággal jelez.
  • 2%-os folyadékveszteség megzavarhatja a rövidtávú emlékezetet, nehézséget okozhat az alapműveletek elvégzésénél.
  • 3%-os hiány csökkenti az anyagcserét.
  • 5%-os hiány enyhe lázat idézhet elő.
  • 10%-os hiány esetén a vesék működése leáll és izomgörcsök lépnek fel.
  • 20%-os veszteségnél a szervek működése fokozatosan leáll, és ez halálhoz vezet. 

    Mint láthatjuk a víz valóban az élet alapfeltétele, szervezetünk harmonikus működéséhez napi 2,5-3 liter vízre lenne szükségünk. Ez az adat egy átlagos súlyú emberre igaz..minél nagyobb súlya van valakinek, annál több vízre van szüksége a szervezetének.

    Nem kávéra, teára, vagy alkohol tartalmú italokra, mert ezek vízhajtó hatásúak. Szintén felesleges és terhelő az ízesített üdítőitalok és rostos italok fogyasztása. A szervezet állandóan üríti magából a folyadékot, melynek mennyisége normális hőmérsékletnél, megerőltetés nélkül 2,5 liter naponta, de ez kánikulában, sportolás közben 4,5 literig is felmehet.
    Az elvesztett vizet folyamatosan pótolnunk kell. Csak a tiszta víz képes megvédeni szervezetünket a kiszáradástól. 
    A kiszáradás következménye lehet: anyagcserezavar, fáradékonyság, gyengeség, kimerültség, szédülés, fejfájás, zavartság, szívdobogásérzés, vesekő kialakulása, vérsűrűsödés, izomgörcsök, salakanyag lerakódás, öregedési folyamat felgyorsulása. 
    Gondolkodjunk el, hogy a felsorolt tünetek közül van-e nekünk valamelyik és próbáljuk ki, hogy fokozatosan elkezdjük emelni a napi tiszta víz mennyiségét.
    El fogunk csodálkozni a jótékony hatáson...én legalábbis így jártam...:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése