2011. február 16., szerda

MIÉRT FONTOS A RENDSZERES TESTMOZGÁS?


„A mozgás sok orvosságot pótol, de a mozgást semmilyen orvosság nem pótolhatja”
                                                           Hippokratész
A rendszeres testedzés jótékony hatásai:

A testedzés emeli a szervezet endorfinszintjét. Az endorfinok az agyban termelődő olyan vegyületek, melyek csökkentik a fájdalomérzetet, és örömérzetet keltenek. Úgy tűnik, így a testedzésnek hangulat- és energiaszint javító, és a rossz lelkiállapotot enyhítő szerepe is van. Emellett a testedzés azzal, hogy általában javítja az egészséget és a megjelenést, erősíti az önérzetet is.


Azt vettem magamon észre, hogy az edzés következtében az izmaim kevésbé lesznek feszültek, könnyebben ellazulnak alvás közben is. Sokkal gyorsabban elalszom azokon a napokon mikor edzettem és mélyebben is alszom, viszont reggel frissebben ébredek.

Jótékony hatással van az emésztőrendszerre enyhíti vagy meg is szünteti a puffadást.

Nagyon hatásos módszer a fiatalság megőrzéséhez az öregedési folyamatok lelassításához.

Az edzés segít megbirkózni a fizikai és mentális stressz hatásaival.

A nyújtógyakorlatok javítják a rugalmasságot, a rendszeres aerob edzés pedig hosszabbá teszi az izmokat.

A nyújtógyakorlatok, az úszás, a Pilates-torna és a hátizmot erősítő gyakorlatok erősebbé teszik a hátat, és enyhítik vagy megszüntetik a gerincfájdalmakat vagy a szimpla hátfájást.

 
Az edzésnek a hatásait a minden napokban is érezhetjük, pozitív hatással van a szellemi képességeinkre, frissebben és koncentráltabban nézhetünk a napi feladatainkra.

Az edzés növeli a természetes fájdalomcsillapítóként ható endorfinok mennyiségét. Ezáltal magasabb lesz a fájdalomküszöbünk.

Kiegyensúlyozottá teszi a vércukorszintünket, ami különösen fontos a cukorbetegek és a cukorbetegségre hajlamosak számára. 

A magasabb oxigénszintnek és a jobb vérkeringésnek köszönhetően a bőr rugalmasabbá válik, és a pattanások kialakulásának esélye is csökken, egészségesebb lesz a bőrünk.

Az edzés javítja a vérkeringést és a tápanyagok csontokba áramlását, ami csökkenti a törések és csontritkulás kockázatát. 

Kétszer nagyobb eséllyel alakulnak ki kardiovaszkuláris betegségek, ha nem edzük rendszeresen a testünket. A kardiovaszkuláris betegség olyan kórkép, amely érinti a szívet (kardio), és/vagy a szervezet teljes érrendszerét (vaszkuláris). Ilyen például a szívbetegség vagy a magas vérnyomás. A rendszeres testedzés erősíti a szívet és a tüdőt, lehetővé teszi a szív-érrendszer számára, hogy minden szívveréssel több oxigént juttasson a szervezetbe, és növeli a szervezet számára felvehető és felhasználható oxigén maximális mennyiségét.


A testedzés csökkenti a vérnyomást, növeli a „jó” koleszterin szintjét a „rossz” koleszterinnel szemben, és a trigliceridek számát is csökkenti, ennek következtében, csökkenti a szívroham, a szélütés és a koszorúerek megbetegedését.
A rendszeres testedzéssel a vastagbélrák és a cukorbetegség egyes formái kialakulásának az esélye is mérséklődik.

A testedzés erősíti az izmokat, a rendszeres testedzéssel az izmok és az ízületek állapota is javul, sőt az immunrendszer állapota is.

A testedzés megnyújtja az izmokat és az ízületeket, így ezek rugalmasabbá válnak, s így segítik az esetleges sérülések megelőzését. A teherviselő edzés (például gyaloglás, futás, görkorcsolyázás stb.) hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez. 

Körülbelül 30-40 perc elteltével, a jelentősen csökkenő szénhidrátraktárak miatt, az izomzat újra energiaforrást vált, és fokozatosan a zsírok aerob bontására áll át, legalább is domináns módon. Ettől kezdve főként „zsírokat éget” az izom.

És nem utolsó sorban a sportolás után bekövetkező utólagos zsírégetési hatás az, mely a leghatékonyabb zsírmobilizációt eredményezi. Ez mindegyik mozgásforma (futás, úszás, erőfejlesztő gyakorlatok, stb.) elvégzése után bekövetkezik, így minden sport fogyasztó hatású lehet.

Az edzés enyhíti a már kialakult betegségek tüneteit, és megakadályozza az új betegségek kialakulását. Most már éppen elég, a testedzés mellett szóló érvet ismerünk. Akár ma is elkezdhetjük a rendszeres testmozgást, nem fogjuk megbánni!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése