Nagy érdeklődéssel vártam ezt a rendezvényt, kíváncsi voltam egy olyan ember véleményére, aki a mindennapokban éli meg a coeliakiát.
A rendezvény a Corner Rendezvényközpontban volt. Az aulában több cég is kóstolót rendezett a termékeiből.
Nekem nagy kedvencem volt az a gluténmentes apró sütemény, ami PrimeSwettel készült lekvárral volt gazdagítva.
Tényleg nem tudtam betelni a lekvárral, ami csak a PrimeSweet és gyümölcsből készült, minden adalékanyagtól mentesen.
A Husk cég termékéből készült gyümölcsös maffin, ami szintén a PrimeSweettel készült is nagyon finom volt.
Az előadás angolul zajlott, amit szinkron tolmácsoltak nekünk. Le a kalappal a szinkron tolmács előtt nagyon otthon volt ezen a területen.
Danna nagyon sok mindent elmondott a betegségről, ami eddig is tudtam.
A lisztérzékenység latin kifejezéssel – coeliakia -, gluténlebontási nehézséget, gluten-érzékenységet, gluten- intoleranciát jelent.
A coeliakia egy genetikailag meghatározott, tehát átörökíthető betegség.
A hatos kromoszómán vannak azok a gének amik felelősek a gluténérzékenységért.
Nagyon lényeges kérdés, hogy a gluténérzékenységgel járó betegségeket ne keverjük össze.
A magyar köznyelv a lisztérzékenység alatt főleg a emésztőrendszeri tünetekkel jelentkező betegség alatt a coeliakiát érti. Gyakran keverik a gluténérzékenység bőrön megjelenő formájával, mely során a gluten főleg a kültakarón okoz tüneteket, jellemzően hólyagos bőrkiütéseket. A gyógymód itt is az egész életen át tartó gluténmentes diéta. A fogalmakat gyakran a lisztallergiával is keverik, ahol viszont nem érzékenységről beszélünk, hanem egy allergiás alapon kialakuló megbetegedésről. A lisztalliergia jelentkezhet ugyanúgy a búza-, rozs-, zab-es árpaliszttől is.
A gyógymód ugyanúgy a gluténmentes diéta. Lényeges különbség viszont, hogy a lisztallergia egy idő után elmúlhat, az igazi lisztérzékenységnél - coeliakiánál - azonban egy életre szóló gluténmentes diétát kell tartani!
A coeliakia az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség.
Kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin amit az ember normálisan az étkezései során fogyaszt el.
A gliadin fokozza a zonulin (egy fehérje, amelyet a bélfal termel) termelődését, amely áteresztővé teszi a bélfalat.
A zonulin szabályozza, hogy mennyire nyílnak ki a sejtek között a kapuk.
Ha sok zonulin van jelen, akkor nagyon kinyílnak a kapuk és olyan anyagok is bejutnak a véráramba, aminek nem kellene.
Ezért a zonulin szintet szabályozni kell. A zonulin mindenkiben túltermelődik, aki búzát fogyaszt, ezzel méreganyagok kerülnek a véráramba. A lisztérzékenység leggyakoribb formájában glutén fogyasztás hatására jellegzetesen sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami emésztőrendszeri panaszokat és súlyos tápanyag-felszívódási zavarokat okoz.
Kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin amit az ember normálisan az étkezései során fogyaszt el.
A gliadin fokozza a zonulin (egy fehérje, amelyet a bélfal termel) termelődését, amely áteresztővé teszi a bélfalat.
A zonulin szabályozza, hogy mennyire nyílnak ki a sejtek között a kapuk.
Ha sok zonulin van jelen, akkor nagyon kinyílnak a kapuk és olyan anyagok is bejutnak a véráramba, aminek nem kellene.
Ezért a zonulin szintet szabályozni kell. A zonulin mindenkiben túltermelődik, aki búzát fogyaszt, ezzel méreganyagok kerülnek a véráramba. A lisztérzékenység leggyakoribb formájában glutén fogyasztás hatására jellegzetesen sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami emésztőrendszeri panaszokat és súlyos tápanyag-felszívódási zavarokat okoz.
Ezáltal csökken a felszívófelület, és kialakulnak a hiánybetegségek. Általában ezen tünetek vizsgálatánál derül fény a betegségre. Kezelése gluténmentes diétával lehetséges, de gyógyítani egyelőre nem tudják.
Speciális diétával a nyálkahártya-károsodás visszafordítható, és a klinikai tünetek megszüntethetők, azonban a glutén (a sikér) viszszaadása után az elváltozások és a tünetek újra megjelennek.
A lisztérzékenység legjellegzetesebb tünete: a periodikusan jelentkező vagy idült hasmenés: előfordulhat ritkább, egyszerre nagyobb tömegű székletürítés is.
Egyéb jellemző tünetek:
- felfúvódás, haspuffadás
- étvágytalanság
- esetenként hányás
A felszívódási zavar következtében kialakuló hiányállapot jelei:
- vashiányos vérszegénység
- fehérjehiány
- a kalcium és a D-vitamin zavart felszívódása miatt a csontok mészszegények
- gyermekkorban jellemző a növekedésben való visszamaradás, a nem megfelelő súlygyarapodás, fogyás
- kedélyzavar, ingerlékenység, fáradékonyság, erőtlenség
Felnőtteknél gyanút keltő tünetek:
- hasi görcsök, hasmenés és/vagy székrekedés
- fáradékonyság, levertség
- immungyengeség
- szájüregi fekély
- bőrgyulladás (herpesszerű, kerek foltok)
- meddőség, cikluszavarok
- éjszakai görcsök
- depresszió, lehangoltság, allergia
- fejfájás, migrén
A gluténmentes diéta alapelvei
A gluténmentes diéta összeállítása elég nagy ismereteket kíván. Mivel a búzaliszt nemcsak az alapvető sütőipari termékek alapanyaga, hanem sok más élelmiszer alkotórésze lehet, ezért a nem teljesen nyilvánvaló esetekben is gondolni kell gluténtartalmú összetevőre (pl. készételek, konzervek esetében). Megnehezítheti az eligazodást az is, hogy nem minden élelmiszeren tüntetik fel az adalékanyagokat, mivel ez a 2%-ot el nem érő összetevők esetén nem kötelező előírás. Előfordulhat, hogy a gyártó cég megváltoztatja a termék összetételét. Ezért a lisztérzékenyeknek folyamatosan figyelniük kell, hogy csak garantáltan gliadinmentes élelmiszereket vásároljanak!
MIT SZABAD, MIT NEM?
Malom- és sütőipari termékek
Nem fogyaszthatók: búza, rozs, árpa, zab és az ezekből a gabonákból készült termékek, kenyér (barna kenyér sem!), péksütemény, tésztafélék, müzlifélék, ostya, kekszek és a gríz.
Fogyaszthatók: rizslisztből, kukoricalisztből készült kenyér, speciális gliadinmentes kenyér- és süteményporok, tészták. A házi ételkészítéshez a tiltott gabonafélék lisztje helyett jól alkalmazható a rizs, kukorica, burgonya, sárgaborsó és a szója, illetve az ezekből készült liszt, dara. Olajos magvak, lenmag és szezámmag is ehető.
Tej és tejtermékek
Fogyaszthatók: az ízesítés nélküli tej, túró, tejföl, sajtok nagy része.
A tejdesszertek, vagyis gyümölcsjoghurtok, pudingok, túrókrémek, illetve a többkomponensű termékek csak akkor, ha feltüntették a csomagoláson, hogy gluténmentes.
Húsok, húskészítmények, tojás
A húsfélék, a halak és a tojás is gluténmentes, tehát szabadon - de nem mértéktelenül! - fogyaszthatóak. A többkomponensű élelmiszerek, mint például a húskonzervek, húskészítmények is csak akkor, ha a csomagolásán feltüntették, hogy gluténmentes. Hurka nem fogyasztható.
Figyelem! A legtöbb húskészítmény gluténmentes, de előfordulhatnak olyan termékek is, amelyek gliadintartalmú alapanyag hozzáadásával készültek, ezért vásárláskor mindig körültekintően kell eljárni.
Gyümölcsök és zöldségfélék
A friss és a mirelit gyümölcsök és zöldségek korlátlanul fogyaszthatók. Elősegítik a folyamatos vitamin- és ásványianyag-utánpótlást, magas rosttartalmuknál fogva pedig segítik a bélműködést.
Italok
Fogyaszthatók: víz, ásványvíz, üdítőitalok, szemes kávé, valódi kakaó, tea.
Nem fogyasztható: gabonapálinkák, sör.
Kerüljük az instant kávé-, kakaó- és teaporok használatát, mivel tartalmazhatnak glutént!
Konzervek, ételízesítők, fagylaltok
Mivel a konzervek tartalmazhatnak glutént, azért kerülendők.
Én alapjáraton nem fogyasztok konzervet, ételízesítőből is a szárított zacskósat bioboltban vásároltat. Nem beszélve a fagylatról, amit egész egyszerűen a fagyasztott gyümölcsöt turmixolom össze joghurttal.
Gyógyteák: a kamilla, körömvirág, cickafark, apróbojtorján keverékéből készült tea mérsékeli a bélfal irritációját, enyhíti a gyulladásos tüneteket.
Vitaminkúra: elengedhetetlen a kúraszerű kombinált ásványianyag- és vitaminpótlás, ha el akarjuk kerülni a hiánytüneteket. Legjobbak a természetes alapanyagú multivitaminok.
Többször keveset és alaposan megrágva szabad csak enni, hogy könnyebb legyen megemészteni az ételt.
Hogyan győződhetünk meg róla, hogy a termék garantáltan gliadinmentes?
- Az élelmiszeren szöveggel tüntetik fel, például: gliadinmentes, gluténmentes vagy lisztérzékenyek, coeliákiások is fogyaszthatják.
- Grafikusan jelölik - áthúzott búzakalászszal - a gliadinmentességet.
- A terméken jelölés nem található, de a gyártó szavatolja ezt, és erről az OÉTI-t tájékoztatja, ahol ezt nyilvántartják.
Lisztérzékenység szűrésére, önellenőrzésre, otthoni, lisztérzékenységi gyorstesztet lehet használni, ami ujjbegyi vérből állapítja meg, szűri ki az érzékenységet.
Biocard™ Celiac Disease Lisztérzékenységi teszt a neve és a patikákban lehet kapni.
A genetikai teszt készül, még nincs kész.
Ezen az oldalon lehet mindent megtudni a lisztérzékenységről, ételek és receptek listájáról, éttermek és szállodák felsorolásáról, ahol figyelnek a lisztérzékenyek étrendjére: http://www.liszterzekeny.hu/tiki-index.php
A délelőtti előadást egy 4 fogásos ebéd követett, ami nagyon finom volt...csak gluténmentes alapanyagokból.
A délutáni előadás végén Danna látványkonyhán 2 féle süteményt sütött, amit utána körbe vittek és meg lehetett kóstolni.
A kedvencem a MOGYORÓVAJAS PUSZEDLI volt. Itthon megsütöttem egy kis változtatással, hogy mogyoróvajat házilag készítettem sós, pörkölt mogyoróból és a kókuszzsírból és a cukrot helyettesítettem PrimeSwettel. A lányom folyamatosan kijárt a konyhába, míg fel nem falta az egészet.:)
Recept:
2 tojás
200 g mogyoróvaj
200 g kristálycukor
Verjük fel a tojást. Keverjük hozzá a mogyoróvajat és a cukrot. Tegyünk a tepsibe sütőpapírt, kiskanállal formázzunk kis „cseppeket”. Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük 10-15 percig.
Úgy gondolom, hogy egy nagyon tanulságos és élvezetes nap volt, a gluténérzékenyeknek mindenképpen.
Sok segítséget tud nyújtani:
Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete: 1025 Budapest, Palánta u. 11. Telefon: 438-0233
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése