2011. március 7., hétfő

Civilizációs Szindróma és kialakulásának főbb okai. Finomított szénhidrátok.


Az embert az evolúciója tette naggyá és dönti romba is. Pedig kezdetben minden olyan jól alakult. Rátaláltunk halak formájában az omega-3-ra, ettől jól megnőtt az agyunk, egyre okosabbak lettünk, egyre több dolgot feltaláltunk, de mára ez odáig fajult, hogy kezdünk belehalni saját okosságunkba.”
                                                                                           Szendi Gábor



 Mi is az a Civilizációs Szindróma? 

A Civilizációs Szindróma azon betegségek és tünetcsoportok együttese, amelyek a XX. században az iparosodott, fejlett nyugati világ országaiban, az ott végbement rohamos fejlődés következtében kialakult modern életvitel káros mellékhatásaként jelentek meg és terjednek rohamos ütemben.


A Civilizációs Szindróma kialakulásának főbb okai:
1.  Táplálkozási okok
2.  Környezeti hatások
3.  Életmód
 
1 Táplálkozási okok:

Modern Nyugati Étrend
: nagyon rövid idő alatt bekövetkezett nagyon nagymértékű változás állt be a táplálkozás szerkezetében, az ételek összetételében, gyártási higiéniájában, továbbá egyes tápanyag-csoportok mennyiségében.

•    Finomított szénhidrátfogyasztás drámai növekedése:
   - óriási mennyiségű cukorfogyasztás,
   - gabonafogyasztás = túlzott szénhidrát (keményítő) bevitel,
•    adalékanyagok elterjedése,
•    rostbevitel drasztikus lecsökkenése
•    probiotikus védő-baktériumok eltűnése
•    növényi olajok túlsúlya = Omega 3 zsírsavak eltűnése + Omega 6 
     zsírsavak dominanciája.             
•    vitamin és ásványi anyag-hiány, 
 Ebben az írásomban a finomított szénhidrátokról fogok írni.
Ha 100-nak veszem azt az időt, amit az ember eltöltött a Földön megjelenése óta, akkor abból 99,58 százalékot élt finomított szénhidrátok nélkül. Addig gyűjtögetett, állatokat és a környezetében termő növényeket fogyasztotta. A földművelés és a gabonafélék nagymértékű termelése hozta, hogy az ipar ezeket a magvakat finomított lisztté őrölte létrehozta a cukorgyártást. Az élelmiszeripar kialakulásával egy időben kialakult a táplálkozás okozta civilizációs betegségek.

Azt hiszem ezzel mindent elmagyaráztam, hogy miért nem tudunk alkalmazkodni a modern életvitel káros mellékhatásaihoz. Ilyen gyorsan képtelenség. Olyan okosak lettünk, hogy túljártunk a természet eszén, legyőztük és ez okozza a halálunkat. Nagyon érdekes, hogy a természeti népeknél például nem létezik a 2-es típusú cukorbetegség. Hogy létezne, hisz nincs iparuk, ami feldolgozná finomított lisztté a gabonát. Természetes táplálékot fogyasztanak, amivel képtelenség akkora cukorterhelést elérni. Náluk nincs Civilizációs szindróma.

Az emberi szervezet megdöbbentő módon tud alkalmazkodni a környezetében található természetes táplálékokhoz. A hangsúly a természetesen van. A finomított, civilizációs táplálékhoz nem tud. A „primitív” táplálék nem tartalmaz finomított élelmiszereket és tulajdonképpen itt van a kutya elásva. A táplálékunk akkor képes az egészségünk fenntartására, ha feldolgozatlan, finomítatlan.
Mindenek ellenére drámaian megnőtt a finomított szénhidrátfogyasztás, óriási mértéket öltött a cukorfogyasztás

Miért baj ez? Látom a környezetemben, hogy nagyon sok ember nem érti, ezért most megpróbálom elmagyarázni.

Minden szénhidrát, beleértve a cukrot is, vércukorrá alakul át és minél finomítottabb a szénhidrát, annál gyorsabb ez az átalakulás. Amikor elfogyasztunk egy süteményt vagy megeszünk egy adag krumplipürét, akkor nagyon gyorsan felszívódik a szervezetünkben és nagyon gyorsan megemeli a vércukor szintünket. 

A vércukorszint normalizálására a hasnyálmirigyünk inzulint bocsát ki, amely a cukrot a sejtjeinkbe juttatja, ahol a cukor glikogén (az izmokban és a májban raktározódó szénhidrát) formájában tárolja, mint üzemanyagot. A szervezet a zsír helyett a szénhidrátokat tekinti elsődlegesen üzemanyagnak és ezeket égeti el először. Amíg van, szénhidrát utánpótlás addig zsírt a szervezet nem éget el, sőt a szénhidrátból maradt felesleget is zsírként raktározza el. 

Amikor csökkentjük a szénhidrátot, a testünk először elhasználja a glikogént az izmokban és a májban raktározódó szénhidrátot. Amikor ez elfogyott, a szervezet a zsírok felé fordul, a hasnyálmirigy tarthat egy kis szünetet. A vércukorszint stabilizálódik, az inzulinszint leesik, a zsír égetődik. Ezért működik a low-carb étrend (alacsony szénhidráttartalmú étkezési forma) cukorbetegségben és fogyókúrában. Az emberek az alacsony szénhidráttartalmú diéta hatására fogyni kezdenek, mivel a zsír és a fehérje laktató és lecsökkenti az éhséget.

Ahogy a sejtek egyre érzéketlenebbé válnak az inzulinra, (vércukorszintet csökkentő hasnyálmirigyi hormon) a hasnyálmirigynek egyre több inzulint kell a vérbe bocsátania, hogy ugyanannyi cukrot a sejtekbe tudjon juttatni. 
Ahogy az emberek kezdenek inzulinrezisztenssé vagyis ellenállóvá válni, a szénhidrátok egyre nagyobb feladat elé állítják a szervezetet. Amikor a hasnyálmirigy kezd kimerülni és már nem tud annyi inzulint termelni, hogy a vércukrot normál szinten tartsa, kialakul a cukorbetegség. Nem az a baj, hogy a szervezetünk kevesebb inzulint termel, hanem az ellenállás miatt az inzulinigényünk nő meg drasztikusan.

Több kutatás alátámasztja, hogy a táplálékkal bevitt zsír nincs közvetlen kapcsolatban a vér zsírtartalmával. Sokkal inkább az elfogyasztott szénhidrát mennyisége határozza meg a vér zsírszintjét.

Ezért ha kerüljük az egészségtelen szénhidrátokat a sok éve fennálló cukorbetegség is visszafordítható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése