2011. március 2., szerda

A MODERN ÉLETMÓD KEDVEZŐTLEN HATÁSAI...


„ A testnek legyen ereje, hogy a léleknek engedelmeskedhessék.
A szolgának erősnek kell lenni.
Minél gyengébb a test annál többet parancsol,
minél erősebb, annál engedelmesebb.”
                                                                                 Rousso

A mindenkori ártalmak erősen megkurtítják az élettartamot.
Egykor a kardfogú tigris, később a pestis, manapság a civilizációs ártalmak: a szociális környezet, a fizikális környezet, az életmód viszontagságai.


A fejlett ipari társadalmakban az úgynevezett „modern életmód” kialakulásával az elmúlt évtizedekben nagyon gyorsan és jelentős módon megváltoztak az életviteli szokások és életkörülmények.
A modern életmód komplex módon befolyásolja egészségi állapotunkat.
Sajnos az utóbbi időszakban egyre markánsabban megmutatkoznak ennek az életmódnak a kedvezőtlen hatásai.

Ezek közül a legfontosabbak:
  
A felgyorsult élettempó és megnövekedett konfliktushelyzetek miatt kialakuló és állandósuló stressz. (Stressz fogalma: A szervezet nem sajátos reakciója
minden olyan ingerre, amely kibillenti eredeti egyensúlyi állapotából,
alkalmazkodásra kényszeríti.) 
Szerintem a stressz nem minden esetben ártalmas. 
Magamon azt vettem észre, hogy ha stresszhelyzetbe kerülök, akkor megerősödöm, sokkal kreatívabb vagyok, és azt érzem magamon, hogy le tudom győzni az akadályokat.
Tudom, hogy nem mindenki reagál így a stresszre, ami nagyon ártalmas és kellemetlen lehet, mert magával hozza egy idő után az alvászavart, a teljesítményromlást, a kimerültséget, a szorongást, a depressziót és a legvégén az egészségromlást.
A stressz, olyan, mint a gitár húrja. Ha nem feszítjük meg használhatatlan, ha túlfeszítjük, elszakad.

A másik nagy probléma a mozgásszegény életmód.
A ma embere zömében ülő munkát végez, alig mozog sőt, szabadidejét is jobbára otthonában, tévé vagy számítógép előtt tölti.
A mozgáshiány, az ülő életmód teljesen természetellenes és ezért nagy veszélyeket rejt.
Ennek következménye lehet az elhízás, egyes anyagcsere- és mozgásszervi betegségek.

A harmadik fő probléma a táplálkozás minősége. Egyre feldolgozottabb élelmiszereket fogyasztunk. Idő hiányában gyakran sajnos olyan ételeket eszünk, melyek adalékanyagokat, tartósítószereket tartalmaznak, melyek rendszeres fogyasztása folyamatosan mérgezi szervezetünket.
A méreganyagok nagyobb mennyiségben felszívódnak és lerakódnak a szervezetben. A helytelen táplálkozás miatti elhízás következtében zsíros a máj, a zsír lerakódik az erekben, az erek összeszűkülnek, az érszűkület következménye pedig a magas vérnyomás, ami megnöveli az agyvérzés és az infarktus kialakulásának kockázatát.
Tehát a mai ember mind több testidegen anyagot tartalmazó élelmiszert fogyaszt, kevés természetes táplálékot, rostanyagot, vitaminokat, ásványi anyagokat és kevés folyadékot iszik. Viszont koleszterinben és szénhidrátban gazdag táplálkozást folytat.
A korszerű magas feldolgozottsági szintű élelmiszerekkel egyrészt összehasonlíthatatlanul kevesebb létfontosságú, a bélflóra egyensúlyának fenntartása szempontjából nélkülözhetetlen (ún. probiotikus) baktérium kerül a szervezetbe, másrészt az ilyen táplálkozás jóval kevésbé igényli az immunrendszer aktiválódását, ami ezáltal hosszú távon veszít működőképességéből, vagy már nem is alakul ki normális szinten (pl. csecsemőkorban).


A negyedik nagy probléma az  egészségkárosító kemikáliák, toxikus és/vagy allergén anyagok nagy mennyisége.
Ezek a veszélyes vegyületek rengeteg hétköznapi termékben megtalálhatóak: kozmetikumokban, tisztítószerekben, szagosítókban, bútorokban, műszaki cikkekben, szőnyegekben, matracokban, kábelekben, textíliákban, lámpákban, lábosokban és egyéb konyhai eszközökben, ételtartókban, ruhákban, irodai eszközökben, játékokban...
Ide tartoznak még a környezeti ártalmak, mint például a légszennyeződés vagy a számítógépek, légkondicionálók, mobiltelefonok által  gerjesztett elektroszmog.
Az ebből adódó betegségek első jele a levertség, a fáradékonyság, az alvászavar. 

Bár az orvostudomány hatalmas fejlődésen ment keresztül az utóbbi száz évben, ugyanezen idő alatt a városi lakosság egészségi állapota nem javult ugyanolyan mértékben. A legszembetűnőbb növekedés az immunrendszer legyengüléséből adódó daganatos, allergiás betegségeknél tapasztalható. 
Emellett olyan kórok, amelyek néhány évtizeddel ezelőtt még az idősebb korosztályokra voltak jellemzőek, mára egyre fiatalabb nemzedékeket sújtanak.

Súlyos probléma még a dohányzás, a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, nem is beszélve a drogokról.  

Felteszek ide egy tanulságos videót a dohányzásról, nagyon elgondolkodtató...


A szervezetünket érő folyamatos negatív behatások következtében az immunrendszerünk legyengül és ennek egyik eredménye az évről-évre növekvő számú allergiás megbetegedés, a daganatok kialakulása és a csökkenő védekező képesség vírusokkal, baktériumokkal és gombákkal szemben.

Fentiek összefoglalásaként megállapítható, hogy a napjainkban a fejlett nyugati társadalmakra jellemző modern élet kialakulásához vezető rendkívül gyors átalakulási folyamatok egy részét az emberi szervezet képtelen volt méreteiben és gyorsaságában lekövetni, aminek egyik jelentős következményeként egyre növekvő méretekben és arányokban jelennek meg és terjednek olyan betegségek és szindrómák amelyek a szervezet védelmi rendszereinek (immunrendszer, védő mikroflóra, antioxidáns rendszer) legyengülésére és ebből eredően elégtelen működésére vezethetők vissza. Az ilyen betegségek közé sorolhatók a daganatos megbetegedések, az irritábilis bélszindrómák, a Chrone-betegség, a diabetes mellitus, a candidózis, stb.


A fejlett ipari országokban a felnőtt lakosság csaknem 75 %-a szenved valamilyen krónikus betegségben (csont, ízületi betegség, magas vérnyomás cukorbetegség, túlsúly, daganatos betegség stb.


A gyermekek közel 25 %-a allergiás, felsőléguti, emésztőrendszeri, idegrendszeri problémákkal, vagy tartási rendellenességekkel küzd.
A modern gyógyszerek nem oldják meg ezeket a problémákat, és ahol tünetileg enyhítenek is a mellékhatások, más területeken rombolnak, nagy megterhelést jelentenek a szervezet számára.


Elmondhatjuk, hogy a civilizáció fejlődésével olyan betegségek halmozott előfordulása következett be, amelyek kiváltásában az életmódbeli és étrendi változások, illetve a környezeti ártalmak fontos szerepet játszanak.
 

Hogy érdemben tehessünk a modern életmód betegségei ellen, komoly életmódváltásra és tudatos gondolkodásra van szükségünk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése